Vers uit de raket 22 augustus 2022: De WTP van WTC

Aan zij die dit Vers lezen, gegroet. Aan zij die dit Vers niet lezen … ook gegroet.

Dag 4 van het Clubkampioenschap zit er op. Met 37 wedstrijden is dit waarschijnlijk de drukste dag van het ganse Clubkampioenschap. De meeste van de 227 deelnemers hebben ondertussen hun eerste wedstrijd(en) gespeeld. Als alles zowat volgens planning is verlopen zouden we ondertussen bijna een kwart van de in totaal 462 wedstrijden gespeeld moeten hebben.

Vorig jaar hield ik al een vurig pleidooi voor op feiten gebaseerde journalistiek. Als ik de verzen van de afgelopen dagen lees dan vrees ik dat ik in de woestijn aan het preken ben. Nu ja, het is een zondag vandaag dus een preek is wel op zijn plaats.

In tegenstelling tot veel van mijn collega’s pennenridders die deze Vers uit de raket bij elkaar schrijven is de wedstrijdleiding van ons geliefde Clubkampioenschap gelukkig wel doordrongen van het belang van feiten en harde cijfers. Het doel van dit Clubkampioenschap is zo veel mogelijk leden zo veel mogelijk leuke wedstijden laten spelen. Een eerste voorwaarde is dat je een evenwichtige wedstrijdtabel maakt. Op basis van een grondige analyse van het deelnemersveld werden de 227 spelers, samen goed voor 367 reeksinschrijvingen, verdeeld over 8 enkelreeksen en 7 dubbelreeksen. De reeks waarin je werd ingedeeld werd bepaald door je inschrijving, je leeftijd, je geslacht en je WTP. Je WTP zijn je Wezemaalse Tennis Punten. De WTP-rangschikking bepaalt om te beginnen of je bij de enkel reeksen in een recreatie-reeks of een kompetitie-reeks werd ingedeeld. Bij de dubbel-reeksen bepaalt je WTP-rangschikking niet alleen in welke reeks je terecht komt maar ook of je in een dubbelreeks A- of B-speler bent.

WAARSCHUWING:   Hier begint een technische uitleg. Als dit niet voor jou is kan je meteen enkele alinea’s naar beneden scrollen.

Zoals je merkt is de WTP-rangschikking een erg belangrijk instrument om tot een evenwichtige loting te komen. Daarom wil ik even dieper op deze WTP-rangschikking ingaan. Zet je schrap want dit wordt even technisch. Je WTP wordt alleen bepaald door je resultaten in wedstrijden die je ooit speelde op een Wezemaals Clubkampioenschap. Dit jaar zijn er een 40-tal speler en speelsters die nooit eerder deelnamen aan een Clubkampioenschap. Voor hen maakte de wedstrijdleiding in eer en geweten een inschatting van hun klassering. Omdat zelfs de wedstrijdleiding niet perfect is, kan zo’n nieuweling wel eens een ‘vals konijn’ zijn, een speler die veel beter speelt dan zijn/haar klassement doet vermoeden. In het Frans hebben ze hiervoor trouwens een veel toepasselijkere term ‘un sous-marin’. Onze puntentellingen zal deze duikboten echter snel naar het watervlak toveren.

In tegenstelling tot meer basic puntentellingen zoals bij de ATP, de WTA en Tennis Vlaanderen houdt ons puntensysteem niet alleen rekening met winst of verlies maar ook met de sterkte van de tegenstander en het aantal gewonnen spelletjes en sets. Stel dat speler A in de WTP-rangschikking 101 punten meer heeft dan speler B dan verwachten we dat speler A 64% van de punten haalt in een wedstrijd en speler B 36% van de punten. Het zou echter te eenvoudig zijn om te denken dat het aantal punten dat je behaalt in een wedstrijd overeenkomt met het aantal spelletjes dat je wint. Per gewonnen spel krijg je een punt, voor elke gewonnen set krijg je een extra punt en voor een gewonnen wedstijd krijg je nog eens een extra punt. Dus verwachten we dat deze wedstijd bijvoorbeeld op een 7/5, 6/4 overwinning voor speler A eindigt. Indien speler B er in slaagt om meer dan 36% van de punten te winnen dan stijgt zijn/haar puntenaantal in de WTP-rangschikking en de rangschikking van speler A daalt. Indien bijvoorbeeld speler A met 7/6, 2/6, en 7/6 wint tegen speler B hebben beide spelers 19 punten behaald in de wedstrijd en haalde speler A dus minder dan de 64% van de punten die we hadden verwacht. Hierdoor zal zijn score WTP-rangschikking van speler A ondanks een overwinning dus toch dalen.

Hoe meer wedstijden je ooit speelde hoe nauwkeuriger je WTP-rangschikking is, de betrouwbaarheid van je score verhoogt. Het is dan ook logisch dat wanneer je een WTP-rangschikking hebt met een hoge betrouwbaarheid een eenmalige slechtere wedstrijd een kleinere impact heeft op je rangschikking dan wanneer je een klassement hebt dat gebaseerd is op bijvoorbeeld 2 wedstijden. Bij dubbelwedstijden wordt de verwachte uitslag berekend op basis van het gemiddeld puntenaantal van  de temgenoten. Dit is zo een beetje de essentie van de WTP-rangschikking. De details over de berekening van de Wezemaalse Tennis Punten en de punten die alle spelers hebben in de WTP-rangschikking kan je hier nalezen. https://www.ckwezemaal.be/ck2022/ranking.php

Einde technische uitleg / Vervolg verslag wedstrijddag 4

Als “embedded journalist” zal uw dienaar vandaag ook twee wedstijden spelen. Hierdoor kan ik jammer genoeg  geen ooggetuigenverslag geven van alle wedstrijden en zal ik me bezondigen aan scorebordjournalistiek. Met 37 wedstrijden op het programma konden in dit vers jammer genoeg ook niet alle duels aan bod komen.

Het werd een zondagochtend van de double bagels, dat is eens wat anders dan een pistolet of een koffiekoek bij het ontbijt. Luc D., Mark V. en Carolien D. & Bert D.B. kregen elk een double bagel van Johan L., Frank V. en Michael V. & Dieter V.. Wannes A., Pieter V., Jelle V., Mieke C. en Bart S. & An D.L. gunden hun tegenstanders toch enkele spelletjes maar wonnen uiteindelijk behoorlijk vlot.

Geert V. begon zijn wedstrijd tegen Harry K. sterk maar kende in de tweede set toch even zijn klassieke dipje. Geert zich echter snel herpakken en won de wedstrijd uiteindelijk toch relatief vlot. Harry L. en Hilde W. haalden het beiden bijna letterlijk op een been maar toch met de nodige moeite  in een super tiebreak van Nathalie en K. en Jan A.. Tim H. speelde nagenoeg foutloos en haalde het zo van Gerrik die zich nochtans verdienstelijk weerde.

Edwin T. zette tegen Johan J. zijn eerste stap richting een 19e podiumplaats op het Clubkampioenschap. Walter M. ging dan weer op zoek naar een 33e podiumplaats. Tegen Toon V.A. moest hij hiervoor elk punt wel drie keer maken. In dat andere toptennis geslacht Vosswinkel -Verdrengh staat Ellen er dit jaar alleen voor om de familie-eer hoog te houden. Ze deed dit met verve tegen Ann W..

Pieter-Jan en Elske waren zowel in het spel als vestimentair perfect op elkaar afgestemd. Lien V. en Gil M. moesten dan ok het onderspit delven. Met Rutger V. en Pieter D.W. stonden twee voormalige toppers uit de eigen jeugd tegenover elkaar. Ze maakten er een knap kijkstuk van waarin Rutger uiteindelijk de bovenhand haalde. Jos V.D. strafte het dipje van Manu VdH in de 1e set genadeloos af. Manu herpakte zich en won uiteindelijk toch de wedstrijd.

Frank V.D. had zijn eerste twee wedstrijden met twee maal 6-0 gewonnen en kwam tegen Jo V. ook meteen 3-0 voor. 27 spelletjes op rij winnen, zou dat een record zijn? Toen vond Jo echter de oplossing en won meteen 3 spelletjes op rij. Frank kreeg terug greep op de wedstrijd en won deze met een felbevochten 6/4 en 7/5.

Op terrein 6 waren we in de namiddag getuige van de verrijzenis van Kris L. na heel wat blessureleed stond hij er aan de zijde van Frederik V.B. weer als vanouds. Ook al legde Ronny P. er zijn kop voor, hij en Bert M. moesten toch het onderspit delven tegen Kris en Frederik.

Ondanks enkele felbevochten rally’s haalde Dominique G. het vrij vlot van Britt W. Zoon Marnik had het dan weer net iets moeilijker om een antwoord te vinden op het spel van Christophe A.. Marnik vond toch de oplossing en won met 6/2 en 6/4.

De topaffiche van de avond werd op de center court gespeeld. Vader David en zoon Xander VdL namen het  op tegen Kurt B. en Bjorn G.. Na een spanende tiebreak haalden Kurt en Bjorn het. Met Ken L. en An S. tegen Arno D.C. en Wim D.W. stonden ook op terrein 6 twee topduo’s tegenover elkaar. Mits een betere communicatie tussen Arno en Wim hadden ze misschien een kans gemaakt maar nu bleken An en Ken te sterk.

Als afsluiter van deze lange tenniszondag was er het geweldige duel van Laura W. en Morane W. , twee nieuwe toptennissters in onze club, tegen de rustige vastheid van Kaat V. en de jeugdige onstuimigheid van Sandra T. Tot groot jolijt van het talrijk opgekomen publiek werd het duel in een tiebreak beslist in het voordeel van Lara en Morane.

We moeten dit al veel te lange vers afsluiten met volgende belangrijke mededeling: In de Vers van gisteren werd er gewag gemaakt van de WTC pandemie. Vanmorgen op de dagelijkse persconferentie was er in dat verband belangrijk nieuws te melden. Alle internationale virusexperten zijn er laaiend enthousiast over: er werden 2 heel doeltreffende vaccins ontdekt die de negatieve bijwerkingen van het WTC-virus volledig onderdrukken. Deze superieure vaccins kunnen echter slechts op 2 dagen exclusief worden verdeeld.

Het eerste vaccin betreft een volle portie van de lekkerste artisanale paella, dat op vrijdag 26 augustus plaatselijk wordt bereid en toegediend door gerenommeerde paella-experts.

Het tweede vaccin, bestaande uit een dampend bord heerlijke Stoofvlees frieten, is op dinsdag 30 augustus ingepland.

De WTC-bevolking wordt sterk aanbevolen zich te registreren (tot uiterlijk woensdag 24/8) voor de beide vaccinatiedagen. Inschrijven kan via onderstaande links of op het papier op de schuifdeur van het WTC clubhuis.

Inschrijving Paella-avond 26/8 : https://forms.gle/VHAgveQtWeAHi7fRA

Inschrijving Stoofvlees-frieten 30/8 : https://forms.gle/aJgcDg3wTqFdcJdL8

Bert D.B.

Eén antwoord op “Vers uit de raket 22 augustus 2022: De WTP van WTC”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *