CK 2024 – Voeding en sport

Een gezonde basisvoeding is natuurlijk belangrijk voor iedereen. Waarom is gezonde voeding extra belangrijk voor sporters? Een gezonde basisvoeding geeft je namelijk alle belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Denk aan voldoende energie en brandstof in de vorm van koolhydraten en vetten en voldoende bouwstof in de vorm van eiwitten.

Maar ook vitaminen en mineralen, vezels en vocht spelen een belangrijke rol voor onze gezondheid en daarmee ook onze sportprestaties. Een ongezond dieet kan dan ook nadelige gevolgen hebben voor een sporter.

Tijdens het sporten treedt er spierschade op. Dit uit zich als kleine spierscheurtjes in de spieren. Voor het herstel hiervan gebruikt je lichaam eiwitten. De reparatie hiervan gaat dan ook sneller wanneer je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Eet je te weinig eiwitten en is je timing niet optimaal? Dan zul je merken dat je minder goed herstelt en ook minder goed kunt presteren.

Een evenwichtige inname van onder meer een mélange van groenten en verschillende fruitsoorten, bv. bananen en kiwi’s en niet te vergeten een dagelijkse portie noten zoals een mix van onder meer pistachenoten, amandelen en cashews leveren de nodige bron van extra eiwitten om het recuperatievermogen van het lichaam en de spieren te versnellen. 

Dit brengt me naadloos over naar het aanbod van spijs en drank op ons geliefde Hellegat. Een breed assortiment van op mout, gerst en druiven gebaseerde drankjes worden rijkelijk geconsumeerd. Een leger van vrijwilligers springt ook tijdens deze editie dagelijks bij om de onweerstaanbare drang naar eten en drank te bevredigen bij spelers en menig supporters. Stoofvlees, pizza’s, paella, … één voor één krachtpatsers met de nodige caloriën om het lichaam weer op te peppen voor de volgende zware inspanning.

Inspanningen, daar worden we tijdens deze meer dan 2 weken durende marathon ook niet van bespaard, een gesel voor het hele lichaam, een survival of the fittest, wie trekt er aan het langste eind. Korte nachten, late tennispartijtjes, door de veelvloedige regen, dwingen ons op de indoorterreinen, maar de matchen moeten en zullen gespeeld worden! We doen mee voor ons plezier, deelnemen is belangrijker dan … niet deelnemen. Nieuwe contacten worden makkelijk gelegd, diep vanbinnen voelen we ons ieder al een kampioen en winnen is en blijft beter klinken dan dat ‘Net niet’ of in de volksmond het ‘loser’ bonnetje te krijgen op het einde van de rit.

Ondertussen is onze tennisclub, net als onze gemeente, opgesplitst in verschillende delen, als het geen afgesloten spoorweg is die ons van elkaar scheidt, dan is er tegenwoordig een onderscheid dat er gemaakt wordt tussen de ’tennissers’ en de ‘padellers’. Ook voor deze laatsten zou er naar de toekomst een dakje boven het hoofd moeten worden voorzien, zodat onze moeder natuur het spel niet kan beïnvloeden wanneer ze weer eens haar hemelsluizen openzet.

Dagelijks spelen deze sportievelingen binnen hun raampartijen de pannen van het dak, gestimuleerd door de zwoele beats die uit hun mega speaker komen en hun ballen laten dansen op de tonen van een opzwepend lied. Nvdr : De (sport)wetenschap is immer op zoek naar methoden om de prestatie van sporters te verbeteren. Geen wetenschapper en sportpsycholoog zal ontkennen dat de relatie tussen geluid en sportprestatie van belang is. Bovendien is het een goede ontwikkeling dat, naast visuele informatie, auditieve informatie een plaats krijgt in onderzoek. Sonificatie van geluid om de sportprestatie te verbeteren is een uitdagende onderneming.

Zo schatten ervaren basketballers, op basis van het geluid van de beweging van de tegenstander, hun bewegingsintentie in. Het geluid van de door de tegenstander geslagen tennisbal draagt bij aan het inschatten van de locatie waar de bal de grond gaat raken. Hetzelfde principe geldt ook voor de smash bij volleybal. Door het geluid van de smash is een volleyballer beter in staat de baan van de bal te voorspellen. Zelfs beter dan met alleen visuele informatie. Bij padel wordt dit dus teweeg gebracht door sonorische klanken van Engelstalige liederen.

Vandaag traden er weer, op deze zonnige, tropische en uiteindelijk uitgeregende zaterdag een hele resem sportieve Tennishelden aan die het vuur aan de schenen van de tegenstanders legden.

Liesbet C. nam de overhand in een spannende match tegen Hannelore V. 

Wim V. en Nele VdV. namen het succesvol op tegen Andre M. en Lieve G.

Elke V. en Sofie G. maakten het een dubbeltje op zijn kant in super tiebreak tegen Annelies DC en Erline W.

Petra V. (met coach Sofie E. aan haar zijde) en Katrien A. grepen de macht tegen Kaatje G. en Veronique B.

Sofie N. Won vandaag van Imke W.

De twee eiige tweeling Robby H. en Stijn C. namen het heft in handen in een vooraf afgesproken blauwe tenue, inclusief matching pet, tegen Stef D.C. en Kurt S.

En daar was Kaatje G. weer, in de brandende zon nam ze de raket voor de tweede maal in de hand vandaag, maar nu tijdens een succesvolle, lange en zwaar bevochten enkel, tegen Thalia S.

Christophe D. en Inge H. waren net een fractie sterker dan Eddy P. en Nathalie C., die vervloekte super tiebreaks toch…

Kristof B. liet Willem G. alle kanten van het terrein ontdekken.

Johan S. en Luc G. namen het op tegen Paul S. en Dirk P.  De guitige kleinkinderen van Paul stalen echter als ballenjongen/meisje de show.

Kaat V. liet Mieke C. het onderste uit de kan halen op center court maar die laatste moest toch net het onderspit delven.

De ‘Balinees’ ging over een zeer sterk presterende en zich stevig werende Guy B.

Leen W. vocht het met succes uit tegen Nicki K.

Ine R. vocht gretig en won van Sofie N, die ook voor de tweede maal vandaag moest aantreden.

Alain V. en Isabel C. veegden de vloer aan met Randy B. en Meredith L.

Dominique G. stond serieus haar mannetje tegen Michiel P., laatst genoemde moest echter het onderspit delven.

Nikki G. en Frederik W. maakten korte metten met Rudi V. en Guy P.

Tinne S. won verdienstelijk van Geert S.

Ten slotte ging het hard tegen onzacht tussen Robert V.H. en Frederik L.

Sincerely yours, Dieter V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *