Poëzemaalse tennisclub

Ik had eens een keer in een manische bui bij Patrick gepeild of ze geen clubpsycholoog nodig hadden naast de clubadvocaat, de clubkinesisten, de club-IT’ers, de club met kaas en hesp. Maar ik ving bot want, dixit Patrick, ‘iedereen is hier even gek en dat kan beter zo blijven’. Ok, maar is er al een clubdichter? Want wat me keer op keer opvalt bij het gniffelend, bewonderend, verwonderd en soms languit lachend lezen van de erudiete, spitsvondige en scherpzinnige teksten door het redactieteam, is dat er weinig échte poëzie voorkomt in wat als titel draagt ‘VERS uit het racket’. Je zou kunnen zeggen dat ‘vers’ alleen maar slaat op ‘recentelijk, nieuw’ en niet op de verzen van een gedicht. Maar laten we nu eens kiezen voor die andere invulling!

Mag ik u bij wijze van inleiding even kennis doen maken met de legendarische Marcel Van Maele? Van Maele, geboren in 1931 en blind gestorven in 2009, was een in Kortrijk geboren dichter, (toneel)schrijver en plastisch kunstenaar. Hij zwierf letterlijk door het leven en door de wereld (27 landen waarin hij evenzoveel beroepen uitoefende), deed zich te goed aan onoverzienbare hoeveelheden alcohol, paddo’s, psychofarmaca, kwam meermaals in aanraking met het gerecht en de psychiatrie. Kortom, hij was een beetje zoals u en ik.

Naast gedichten en romans, stortte hij zich als kunstenaar op het scheppen van woordobjecten waarin het woord zelf onbereikbaar was. Zijn ‘gebottelde gedichten’ zaten opgerold in een goed afgesloten fles (die hij eerst leegdronk), hij goot een dichtbundel in een blok polyester of bewaarde boeken in bokalen met sterk water. Ook overschilderde teksten en witgeschilderde teksten op witte bladzijden behoorden tot zijn plastisch werk.

Zijn vroege, meest experimentele poëzie, was een spel van woorden en van klanken, onconventionele samenstellingen, alliteraties, associaties, dissociaties. Je zou kunnen zeggen dat zijn poëzie bestond uit waanzinnen. Zijn bundels dragen titels als: ‘Ik ben een kannibaal’, ‘Ademgespleten’, ‘Koreaanse vinken’ en ‘Ik ruik mensenvlees, zei de reus’.

Bij wijze van een random voorbeeld, hierbij een enkele verzen uit zijn ‘Zwarte gedichten’

TANGLACH

Weetdroef roepkeelt

Kerft stilvlak hartkwal open

Pijndenkt gloei gloei

Sloop ikmuur onbereikbaarheid

Naaktslaap rietveld velddiep

Open

Tangsluit losveert tanglach

Donderkoppig hartverloren

Zieltoogt hooglied

Openscheurt

Openschramt

Van Maele’s werk is niet meer verkrijgbaar in boekhandels, maar wel nog vindbaar in antiekwinkels, rommelmarkten, tweedehands punt BE, en in de betere Deslegte waar ik mijn exemplaar kocht om mijn verdriet te verdrinken na vier hopeloos verloren wedstrijden waardoor de verliezersbonnen al in mijn bestofte broekzak zaten vooraleer ze goed en wel gedrukt waren. Het staat u ook vrij om me even over zijn werk aan te spreken zodat ik er in geuren en kleuren uit bloemlees, ook al zijn de meeste bloemen verwelkt door de kurkdroogte die ook heel wat Wezemaalse hittehelden doet kreunen.

Wat wil nu het absurdistische toeval? Marcel Van Maele was tussen de letters en flessen door lid van tennis Wezemaal. In de vroege jaren 80 werd hij zelfs ei zo na clubkampioen bij de veteranen, na een tweestrijd met de statistisch betere Toine Van Proeyen, de oppervader van het succes van ons clubkampioenschap. De naam Van (weze)Maele is overigens niet helemaal toevallig als pseudoniem gekozen. Zalig zij die hem hebben gekend!

Hieronder dan, met dank aan Van Maele voor de inspiratie, het VERS uit de racket. Merci Marcel, hiksnik.

STOOFVLEESTRANEN

Marc groet ’s morgens de dingen

Maar zonder morren en meuren

Was het Meurrens die wontonton

Hierop klopklapte Merens Meurrens

Overspoelboelt Mieke Ladame Evelien Levrouw

Pure Chloëzie dan tegen (rode) Wijns

Daar verdronk ik al in de oogbogen

Van dartele damesharten

Maar plots tromgeroffel alom!

Vandaelengedraal, Frank en vrij

Veteranengeschal – luispels, steekbal

Allemansbal, pakkansstatistiek – rankingpiek

Kortwiek veldlengte

De lindeboom van David gerooid

Lichamen gezooid

Voelie pijnkreet, wijnspleet

Schelpenschram, opengereten, slaapvlam

Biest verbloedt (bloedspat uitkop)

Sardienachtige schram en

Sardiniëwaarts verbannen door Annen

Borremans barrevoets, Edwin top

Sets swingen uit de pan zoals

Voedselprijzen, energievijzen

Ruimtereizen

Synaps hesselt met Katleen

Voorbij het schemergele zonnekleed

Van de gazellekat van Wezemaal

Vaderzoontonen vullen verder de nacht

Ruben Tuesday en papajojo

Vaerensmannen vellen

Elzen en Sauvillestruiken

En dan, apotheotisch asymptotisch

Werd de linde rechtgetrokken

X-man krullebolt brambrommend

Voor de bever resten waldernoten

Drankmoe, boekentoe, en ieder heeft genoten

Tot stoofvleestranen toe

___

Tot genoegdoening,

Bezwete poëet (die het even niet meer weet maar verse verzen uit de racket welkom heet. Of uit het hart, dat mag ook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *