Vers uit de Raket – dinsdag 24 augustus

Voilà, met deze eerste zin heb ik maar mooi een heel jaar ontbijt op bed verdiend. Met dank aan Vers-schrijver Frederik VB die Bart L blijkbaar nog een loer wilde draaien. Van je vrienden moet je het hebben. Wil er wel nog iemand aan Bart uitleggen waar de bakker is in Wezemaal? Want daar is hij nog nooit geweest. Hij heeft andere kwaliteiten (ik laat even in het midden of tennis daar bij hoort).

Eerst nog een paar dagen van tennis genieten in de tofste club van Vlaanderen. Dit moet de natste zomer sinds mensenheugenis zijn. En toch slagen we er probleemloos in om een clubtornooi met bijna 200 deelnemers te organiseren. Onze cafetaria heet niet voor niets “het Hellegat”. Wij kunnen alles aan, zelfs als de wereld vergaat (zeker als Sven achter de toog staat). De overgebleven spelers zijn helemaal op dreef gekomen en maken zich klaar voor de eindtabel. De minder fortuinlijke spelers staren vol ongeloof naar hun verliezersbonneke en vragen zich af hoe het zo ver is kunnen komen. Velen onder hen hadden nochtans verlof genomen deze week om hun kansen op een podiumplaats te verhogen. Uit ervaring weten ze immers dat de combinatie laat spelen/vroeg opstaan tijdens de tweede week van het tornooi moeilijk is.

Psychologen zeggen ons dat we werk en privé gescheiden moeten houden, dat is beter voor onze mentale gezondheid. Maar het is toch mooi meegenomen als je je professionele vaardigheden ook kan inzetten bij je favoriete hobby. Zonder Toine VP zijn wiskundig inzicht hadden we bijvoorbeeld nooit onze WTP-ranking gehad en de ervaring van Rudy V met lessenroosters komt goed van pas bij de planning. Om van het IT-team nog te zwijgen. Zij zijn er dit jaar zelfs in geslaagd om de tabellen ook in 3D te maken*. Ze zijn bescheiden, je moet er dus een beetje naar zoeken op de website. Als er op de club iemand rondloopt die wat kent van wetenschapscommunicatie, dan mag die zich altijd melden aan de tafel. Dan kan hij/zij die WTP-ranking eens verstaanbaar uitleggen aan de minder wiskundig aangelegde spelers. De vraag “hoe kan dat nu, ik heb gewonnen en toch ga ik achteruit op de WTP-ranking?” behoort dan definitief tot het verleden.

Omgekeerd kan je de onderhandelingstechnieken die je leerde aan de tafel om een match te laten verzetten, gebruiken als je volgende maand loonsopslag gaat vragen. Fairplay is ook in de bedrijfskantine bruikbaar. De collega’s zullen het appreciëren dat je niet meer probeert voor te steken. En het leuteren na de match komt van pas tijdens je volgende functioneringsgesprek.

Ik werkte zelf tot vorig jaar bij de Gezinsbond, onder andere als woordvoerder. Bij mij kon je tijdens de vorige clubtornooien terecht voor opvoedingsadvies of tips voor spreken in het openbaar. Maar ik ben van job veranderd, dus als je na je gewonnen finale(s) gebeld wordt door ROB, Radio 2 Vlaams Brabant of de Hageland editie van het Nieuwsblad, zal je zelf het woord moeten voeren. En als je problemen hebt met je pubers, schrijf ze dan gewoon in in de tennisacademie: Martin en Tessa zullen ze wel temmen. Ik kan je vanaf nu wel helpen met een afbetalingsplan als je schulden bij Sven te hoog oplopen, of je veel geld verloor door te gokken op de gemengde ploegen en niet op de herenploeg in de dubbel asymmetrisch gemengd. Je hoopte tevergeefs dat de vrouwelijke charmes de heren aan de overkant van de wijs zouden brengen. Je kan ook bij mij terecht voor een goede babbel als het allemaal te zwaar wordt en de Naomi Osaka-mindset maar niet lijkt te lukken. Als je thuis niet meer binnen mag, kan ik ook voor relatietherapie of echtscheidingsbemiddeling zorgen. Ook een maaltijd laten bezorgen voor je verwaarloosde kroost, poetshulp voor je verwaarloosde huis of een tuinman voor je verwaarloosde tuin behoort tot de mogelijkheden. Er gebeurt heel wat op een OCMW.

Tijd voor de matchverslagen. Het valt me op dat de lezers van Het Laatste Nieuws een voordeel hebben bij het ontcijferen van de matchverslagen. Net zoals in de misdaadverslaggeving krijg je enkel het geslacht, de voornaam en een initiaal. Op basis van de beschrijving van de match krijg je dan nog wat extra aanwijzingen over wie het zou kunnen gaan. Volgens het wedstrijdcomité moet dat van Europa. Ik ga me dus GDPR-gewijs mooi aan die regel houden om geen klachten over privacy te krijgen.

Onder een stralende zon versloeg vaste waarde Edwin T man in black Danny VG (zijn naam doet vermoeden dat zijn wieg in een Zuiders Europees land stond). De pronostiek op basis van de WTP-ranking leert ons dat Danny zich goed geweerd heeft. Edwin T deed het later op de avond nog eens over, maar dan in de dubbel: winst met lucky loser Piet (pas opa geworden) P tegen Michael (één van de drie broers) V en Tom V. De ervaring, meer dan behoorlijke conditie en strategisch inzicht van Kris B (den bijter) volstonden dan weer niet om te winnen van Wouter H (de fluoman). Ook Wouter zijn vrouw Sofie L wist haar match te winnen. Er lopen op de club nog twee kleine H-tjes rond. Dat belooft voor binnen een paar jaar. Wouter H. won daarna nog vlot een dubbelmatch samen met jonkie Arne V tegen Davy VK en François. Wouter, altijd de rust zelve, vond tijdens de match nog de tijd om eens op zijn kinderen te roepen die de mama wilden verschalken door zich te verstoppen in de speeltuin (neen, voor dat opvoedingsadvies kan je niet meer bij mij terecht). Zeg nu nog dat mannen niet kunnen multitasken.

In de dubbel dames match tussen Chantal VB met Sofie E tegen vriendinnen uit Wijgmaal Kathleen H en Caroline DM waren de linkshandigen en krullebollen netjes verdeeld aan beide kanten van het net. Ook de balwisselingen gingen mooi op en neer. Hoge ballen zijn de specialiteit van de dames. De echtgenoot van één van de dames aan de kant gaf nochtans de tip om “meer agressief te spelen”. De twee vriendinnen verloren de eerste set en kamen in de tweede set nog mooi terug, maar trokken uiteindelijk toch aan het kortste eind.

Frank VD (de man van vele kwaaltjes, maar ook veel loopvermogen) probeerde zich voor de match tegen Bram V te verkopen als underdog. Maar daar trapten wij niet in. Alle ballen die Bram mooi plaatste, kwamen toch nog terug, en niet zomaar terug, maar op hun beurt goed geplaatst. Winst voor Frank was het logische gevolg. Walter M nam eenvoudig de maat van Marc A. Toch vonden de supporters het “spannend”. Helemaal niet spannend waren de matchen van Piet N. Hij won drie keer met 6/0 6/0, of was het met forfait?

Louis S en Rutger V trotseerden de zon op de Fred en Lilly court, aangevuurd door een schare rosé dringende supporters en wat honden. Ze maakten er een driesetter van. Ook toen het donker werd, stonden er nog enkele competitiematchen op het programma. Al 30 jaar bijten hard hitters hun tanden stuk op de vinnig Gert E. Ook de andere Gert, de M, verloor van de Rafael Nadal van de WTC. Liese N. moest haar mannetje staan in een dubbel 1 match, maar deed dat met verve. Toptennis van een toptennister. Wim DW was onder de indruk aan de andere kant van het net.

Tom B en Johan M (aka Ruben Block van Triggerfinger) maakten er een heeeeel lange driesetter van met stabiel, beheerst tennis. De grimassen werden steeds verbetener. De Icetea die ik aanleverde voor Tom B mocht niet baten. Hij verloor de beslissende tie-break.

Het is weer mooi geweest. Ik ga slapen en laat Styn (uit Wijgmaal) G en Jo (IT-team) V rustig verder spelen in de hal. Ik zal morgen op de website wel lezen wie er gewonnen heeft.

*Uitsmijter: als je op zoek gaat naar de 3D tabellen op de website van het clubkampioenschap is de kans groot dat je “gerickrolled” wordt. 1 miljard andere onnozelaars gingen u voor (1.027.487.653 om precies te zijn). “Never gonna give (you) up”, wordt vanaf nu de nieuwe slogan van de club. Naomi Osaka gaat daar zeker mee akkoord zijn.  

Groeten vanuit het vochtige schrijverskot in de kelder van het Hellegat

Elke Valgaeren (als ik zou meespelen zou het Elke V. zijn)

Eén antwoord op “Vers uit de Raket – dinsdag 24 augustus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *