Vers uit de raket 20/08/20

Beste lezeressen en lezers,

Na de overdaad aan seks in het vers van gisteren, gaan wij vandaag de iets “softere” toer op.  Om meer vrouwelijke interesse op te wekken voor het clubkampioenschap, en omdat ik als vrouw zelf ook wel houd van een mooie paal: we gaan het hebben over de enkelspelpaal. 

Professor Lemmens had het er gisteren al even over in zijn vers.  Die palen worden stiefmoederlijk behandeld.  Het reglement van Tennis Vlaanderen, gebaseerd op de Internationale Tennis Federatie (ITF)  is nochtans duidelijk, in artikel 1 “Het speelveld”:

Wanneer voor enkelspelen een dubbelspelnet wordt gebruikt, dient het net op een hoogte van 1,07 m (3 ½ voet) langs weerszijden te worden ondersteund door twee enkelspelpaaltjes, waarvan het centrum zich 0,914 m (3 voet) buiten het enkelspelveld bevindt.

Wat leren wij hieruit? 

  1. Het juiste woord is “enkelspelpaaltje”.  Netpalen zijn immers die stevigere, meestal vierkante palen aan de buitenkant die het net rechthouden.  Die moeten er sowieso staan, anders zakt het net volledig in.  De enkelspelpaaltjes helpen om het net op te spannen en overal tot de juiste hoogte(punten) te brengen. Om te kunnen spelen, hebben we dus zowel dikke als dunne palen nodig.
  2. Bij enkelmatchen moeten deze enkelspelpaaltjes geplaatst worden.  Hier treedt een volgende probleem op: waar precies moeten die staan?  We hebben al veel gepruts en gefoefel gezien (erger dan voor de eerste maal een kondoom aandoen…).  De enige juiste manier is echter de volgende: u ademt eens diep in, gaat vlakbij het net staan en legt het paaltje horizontaal neer, te beginnen aan de buitenkant van de zijlijn van het enkelveld, naar buiten toe (dus naar de zijlijn van het dubbelveld toe).  U volgt met uw ogen het paaltje naar buiten toe, tot u plots – na 91,4cm – een streepje ziet op voornoemd paaltje.  Op deze plaats maakt u voorzichtig een merkteken in de gravel, recht onder het net.  Dan zet u het paaltje weer verticaal recht op deze gemarkeerde plaats, en legt de bovenkant van het net erop.  Voila, de paal staat klaar voor een mooie match!  Zo moeilijk is dat toch niet?  En anders een beetje oefenen op voorhand hè.
  3. Die enkelspelpaaltjes meten 91,4cm.  Laat dat nu net de vereiste hoogte zijn van het midden van het net.  Gedaan dus met gissen of het net al dan niet te hoog of te laag staat.  Gebruik bij twijfel zo’n paaltje.  Het net moet tot aan dat hogervernoemde streepje komen.  Wij houden wel van een paal die meerdere dingen kan!

Waarom worden die paaltjes dan zo weinig gezet in Wezemaal?  Er zijn verschillende theorieën in omloop.   Ten eerste, durft niemand ze zetten tijdens de vaste uren, klavertennis, enz.. tijdens de winter.  Wij zijn er dus niet aan gewend, en schrikken ons rot in de lente wanneer een Interclub tegenstander ze plots zet. 

Ten tweede, heerst op de club het idee dat “hoog” spelen gelijk staat aan “slecht” spelen.  Ten onrechte natuurlijk.  Ondergetekende heeft al vele – betere – tegenstanders geklopt door regelmatig een welgemikte hoge “bom” op hun backhand te droppen.  De meerderheid vindt echter dat hoe lager je ballen over het net scheren, hoe hoger je WTC klassement zou moeten zijn.  Zij dwalen.

Tenslotte, soms zijn die paaltjes onvindbaar.  Het is een mysterie, want elk jaar worden in april paaltjes voorzien op elk veld, maar zij verdwijnen tijdens de maanden daarna.  Zijn hier koper-dieven aan het werk?  Misschien, maar een ander gerucht luidt dat zij tijdens nachtelijke strooptochten door de Voelie-academy bende verwijderd worden.  Zij zijn immers nefast voor de slice forehand, slice backhand, slice opslag, slice volley en slice backhandsmash, de specialiteiten van de academy. 

Daarom een warme oproep aan iedere speler: gebruik die paaltjes (als je ze kunt vinden)!  Op Tennis Wezemaal zie je ze in alle soorten en maten: houten, stalen, alumunium, dunne, dikke, zware, lichte.  Wat een diversiteit! Alleen de lengte is steeds dezelfde.  Misschien is het daarom dat vele mannen er niet van moeten weten?  Benieuwd wat daarover terug gevonden kan worden in die oude schriftjes van Freud…

Maar dat zou ons weer te ver leiden.  Terug naar de sportieve gebeurtenissen van de voorbije speeldag, er stonden immers heel wat mooie matchen op het programma:

Zo mochten Jan V. en Herman S. de eerste match van de dag spelen. Herman met zijn 77 jaar, al zou je hem dat helemaal niet geven, verloor met 6-3 / 6-2 tegen Jan maar niet zonder hem te doen werken voor elk punt.  De twee genoten nadien op het terras van een lekkere frisse pint.  

Arno VD verloor in 2 sets tegen Bart L.  Arno probeerde zijn foutenlast zo laag mogelijk te houden en daardoor werd de tweede set best nog spannend daar het bijna 5-5 werd, maar Bart zag een derde set met dit warme weer niet meer zitten en wist met 6-2/6-4 de overwinning naar zich toe te trekken.

Hans N. moest het onderspit delven tegen de veel jongere Wolf DW. met 6-2/6-2.  Deze bracht alles netjes terug en Hans probeerde nog met harde ballen Wolf weg te spelen, maar dat laatste verliep niet volgens plan.  

Edwin T. won van  Paul S. met 6-1/6-1.  Maar Paul is vastberaden:  volgend jaar win ik zeker van Edwin omdat hij dan weer een jaar ouder is… je kan maar blijven hopen Paul!

Elke V. won met 6-2/6-1 van Goedele C.  Elke had in het begin wat last van de warmte, maar dat beïnvloedde duidelijk haar spel niet.

Piet N. won in 3 sets van Adriano S.  Piet werkte na het verlies van de eerste set aan zijn comeback.  Zijn inzet werd uiteindelijk beloond en hij won met 3-6/6-3/7-6, met dank aan Mieke die hem moreel bleef steunen en zijn handdoekje op tijd klaar legde om het zweet te kunnen afkuisen.  Je ziet dat alle beetjes helpen!  Dus mannen en vrouwen, ga supporteren voor je wederhelft!

Hans W. won van Bjorn G. met 6-3/6-2.  Hans vond het een hele leuke match en Bjorn kon ermee leven, al moest hij na een Duvelke opnieuw het veld op tegen Hermes…  

Jos VD. speelde binnen tegen Johan A.  Wij wisten niet dat er nog een derde Ankaer broer rondliep op de club! Jos won met 6-1/7-5.  Normaal is zijn bloeske nooit nat zegt hij….maar vandaag was het druipnat.  Voor alles een eerste keer Jos!

Linde DW speelde feilloos en won overtuigend met 6-2/6-1 van Carla VM.  Deze laatste miste muggenmelk en sloeg daardoor helaas meer muggen dan winners.  Tip voor wie de komende dagen ’s avonds nog op terrein 9 moet spelen: breng muggenmelk mee!

Viktor DB, volledig in het zwart gekleed won van Tys DLB. die dan weer in het wit speelde, de kleur van hoop, maar helaas, het mocht niet baten.  Viktor won met 6-2/6-4.

Nikki G. speelde een prachtige match tegen Britt W.  Twee sportieve vrouwen die mooie tennis speelden.  Nikki kende een moeilijke start, maar bleef volharden en haalde de eerste set binnen.  Britt gaf niet op en bleef vechten tot het einde maar het mocht niet baten. Ook de tweede set ging nipt naar Nikki met 7-5.   

Op het veld aan de overkant werd een knappe 3 setter gespeeld tussen opkomend talent Xander V. tegen gevestigd talent Thomas VB.  Fraaie slagen van beide spelers, een streling voor het oog! Uiteindelijk trok Thomas aan het langste eind en won met 3-6/6-1/6-4 tegen een sterke Xander.

Nog een leuke match om te zien was die van Tom VDE tegen Tom VR.  Hun opwarming was veelbelovend, alle toeschouwers op het terras vroegen zich af welke Tom ging winnen. Tom VR. besefte dat hij te laat in gang was geschoten, waardoor Tom VDE de overwinning naar zich toe trok met 6-1/7-5.

Sandra T. kon in 3 sets winnen van een heel sterk spelende Esther W.  4-6/6-4/6-2.  Mooie match dames! Een veilige knuffel was gepast op het einde van de match!

De nacht shift werd vandaag gespeeld door Kris B. tegen Wouter S. en Tom VDP tegen Koen T.   Zij maakten er twee lange, spannende matchen van (8-6 in de tie-break van de eerste set bij Kris en Wouter, twintig keer 40-40 bij Tom en Koen). Uiteindelijk won de ervaring het in beide matchen van het jeugdig enthousiasme, maar het had evengoed omgekeerd kunnen zijn.

Tot slot willen we alle dubbelploegen van Tennis Wezemaal veel succes wensen op de tornooien in de buurt.  De ploegen van andere clubs merkten de voorbije 28 jaren dat het veel gemakkelijker was om een dubbel tornooi te winnen tijdens de laatste 2 weken van augustus, omdat die van Wezemaal dan afgeleid waren door hun eigen – veel belangrijkere – clubkampioenschap.   Dit jaar is dat helaas anders.  De tornooi reeksen op Heidepark en Lovanium waren opvallend snel volzet, de donkerblauwe shirts overal zichtbaar, de Wezemaalse dubbelaars hongeriger dan ooit!   Go get them guys and girls!  WTC Olé Olé!

Dominique G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *